Press "Enter" to skip to content

Svetovno mladinsko prvenstvo mešanih ekip 2022

Od 17. do 22. oktobra se v španskem Santanderju odvija Svetovno mladinsko prvenstvo mešanih ekip. Svojo mladinsko reprezentanco je tja poslala tudi Badmintonska zveza Slovenije. Del mladinske reprezentance predstavljata tudi člana našega kluba, Nika Bedič in Anel Hac Györköš.

Foto: Badmintonska zveza Slovenije

Slovenska mladinska reprezentanca se je 17. oktobra v skupini B najprej pomerila proti kitajski reprezentanci. Na tem dvoboju je svojo priložnost dobila Nika, in sicer v igri dekliških dvojic. S Kim Matovič sta se pomerili proti navezi Liu/Wang. Dekleti sta dali vse od sebe, a resnejših možnosti za zmago na tekmi nista imeli. Zmaga je z rezultatom 21-8 in 21-9 pripadla Azijkama. Rezultat dvoboja pa je bil 5:0 za Kitajsko.

Naslednji dan je sledil dvoboj proti Islandiji. Tokrat je zmaga s 5:0 pripadla Sloveniji. Mladinci so zmagali na vseh petih tekmah in po eno točko sta prispevala tako Nika kot tudi Anel. Nika je s Kim ponovno odigrala tekmo dekliških dvojic. Njuni nasprotnici sta bili Lilja Bu in Hrafnhildur Edda Ingvarsdottir. Kim in Nika sta do zmage prišli po dveh dobljenih nizih (21-14 in 21-17). V fantovskih dvojicah pa je točko osvojil Anel. Z Markom Korošo sta v treh nizih dobila tekmo proti islandski dvojici Briem/Gigja (17-21, 21-10, 21-17).

Isti dan so se v popoldanskih urah slovenski mladinci pomerili še z mladinci iz daljne Avstralije. Na tem dvoboju se je v igri posamezno borila Nika, a žal neuspešno. Njena nasprotnica je bila Sydney Go, ki je tekmo dobila v dveh nizih (21-9 in 21-11). Edino točko za Slovenijo sta na tej tekmi dobili Anja Jordan in Špela Alič, ki sta v maratonskih treh nizih premagali prav Sydney Go in njeno partnerko v dvojicah, Yuelin Zhang (21-19, 23-21 in 21-19).

19. oktobra je slovenska reprezentanca odigrala še zadnji dvoboj v skupinskem delu. Tokrat so nasproti stali igralci iz Indije. Naši mladinci niso imeli večjih možnosti za zmago, še najbližje zmagi sta bila oziroma največ dobljenih točk sta dosegla prav naš Anel in Mark v fantovskih dvojicah. Indijca sta tekmo dobila z 21-14 in 21-15. Tudi Nika se je še enkrat preizkusila v dekliških dvojicah. Indijska naveza Balaji in Narayanan je bila premočna in tekma se je zaključila v dveh nizih (21-9 in 21-6).

Slovenska mladinska reprezentanca je v skupinskem delu končala na 4. mestu, kar jo je poneslo v nadaljnje boje za 25. mesto na Svetovnem mladinskem prvenstvu. Prvi dvoboj so odigrali proti Latviji in bili uspešni. Latvijci so klonili – štiri tekme od petih so pripadle našim mladincem. Anel in Mark sta v igri fantovskih dvojic priborila točko za Slovenijo.
Istega dne popoldne je sledil še dvoboj proti Nizozemski, a je tu žal klonila slovenska reprezentanca. Nika je poskušala dobiti točko za svojo reprezentanco, prikazala je izredno borbo. Prvi niz proti Flori Wang je na tesno izgubila (23-21), nato je drugega suvereno zmagala (21-5), a tega tempa v tretjem nizu žal ni zmogla ohraniti. Zmaga je po napeti tekmi pripadla Nizozemki.

Zaključni dvoboj na svetovnem prvenstvu je slovenska mladinska reprezentanca odigrala proti Egiptu, kjer so se mladinci odlično odrezali in skupaj oddali le en niz. Anel in Mark sta bila v fantovskih dvojicah ponovno uspešna ter priigrala točko za svojo ekipo. Hegazy in Mohamed sta klonila, naša fanta sta bila prepričljiva z 21-9 in 21-13.

Foto: Badmintonska zveza Slovenije

S tem so mladinci svoje nastope na svetovnem prvenstvu zaključili. Osvojili so končno 27. mesto, kar je v svetovnem merilu za tako majhno državo kot je Slovenija, zelo lep uspeh.

Iskrene čestitke vsem nastopajočim!

Vse rezultate lahko najdete tukaj.