Press "Enter" to skip to content

Šest ur na dan ali priprave po kitajsko

Po dveh tednih intenzivnih treningov v Tianjinu nam je Iztok na kratko opisal, kako zgleda badminton po kitajsko, kakšno je vzdušje na treningih in kako se je sam privadil njihovemu tempu. »Treningi so, kot sem pričakoval, zelo težki, imamo povprečno 5 do 6 ur treninga na dan. Zraven tega pa še seveda doda svoje vročina in neverjetna vlaga,« pravi Iztok, ki je imel zaradi privajanja pogojem prvi teden kar nekaj težav. »Vsi treningi so bazirani na fizičnem delu in skoraj nikoli ne delamo samo na tehniki ali kakih lažjih treningih, vse je samo čista fizika. Trenirajo vsak dan, jaz si ob nedeljah vzamem prosto, da si telo odpočije, saj nisem navajen takega tempa.

Če bo možno, bi se vrnil na priprave

Jaz sem rabil en teden, da sem se navadil in zdaj sem že v sistemu. Zadovoljen sem, saj mislim, da se bodo treningi obrestovali, saj treniram z enako dobrimi, mogoče celo malo boljšimi igralci od mene. Definitivno pa že razmišljam, da se bom še vrnil na priprave, če bo možnost.«

Kitajski badmintonisti so vajeni čisto drugačnega načina dela, kot recimo mi, opaža Iztok: »Vsi igralci živijo v domu in so skozi celo leto tu in trenirajo. Je neverjetna disciplina in spoštovanje do glavnega trenerja, brez ugovarjanja delajo, kakor reče in se držijo pravil, saj so kazni kar krute. Na primer, eden od igralcev je zamudil na trening in nekaj na telefonu gledal, nakar mu je trener vzel telefon in ga vrgel čez dvorano v steno. Če kdo ne gre na zajtrk, mora za kazen dve uri teči zunaj na stadionu in podobne stvari.

Ni dneva brez treninga

Igralci ne hodijo v šolo, kar pomeni, da samo trenirajo. Od petnajstega leta vsi dobivajo plačo in delajo pod takim tempom, ki si ga ne moremo mi v Evropi, kaj šele v Sloveniji, predstavljati. V tednu ni niti enega dneva brez treninga, a sem opazil, da je to za njih čisto normalno, saj so šli potem še v nedeljo zvečer igrat za zabavo, ko bi lahko imeli prosto.«

Iztoka sedaj čakata še naslednja dva tedna priprav, nato pa skupaj s trenerjem Pešehonovim odpotujeta v Guangzhou, kjer se bo od 5. avgusta naprej odvijalo svetovno prvenstvo.