Press "Enter" to skip to content

Lendavčani v Turčijo

Sredozemske igre se začenjajo. Tekmovanje v badmintonu, ki se v sklopu iger odvija prvič, se prične 25. junija in bo trajalo vse do zaključka iger, 30. junija. In kar je najpomembneje, v Mersin potujejo kar trije člani BK Mladost, Iztok Utroša, Miha Horvat in Nika Koncut, ki bodo poleg Maje Tvrdy zastopali slovenski badminton.

»Mislim, da si zaslužimo; doma in v tujini sem pokazal, da sem letos prvi igralec v Sloveniji, tako da je logično, da so poslali mene. V dvojicah pa je Miha še vedno za razred boljši, ker pri naših mladih igralcih nimamo specialistov za dvojice, šestkrat zapored je zmagal državno prvenstvo – to tudi vse pove. Kar zadeva mene, druge opcije nisem videl. Tudi Nika je imela dobro sezono, zmagovala je A-turnirje, ni sicer igrala toliko po tujini, a tudi druge naše igralke, razen Maje Tvrdy, niso,« je povedal naš najboljši igralec Iztok Utroša.

Dober mesec priprav

Lendavčani so se na igre pripravljali dober mesec, trenirali so dvakrat pa tudi trikrat dnevno. Zaradi pomanjkanja sparing-partnerjev so jim “na pomoč” priskočili Alen Roj, Kek Jamnik in Tina Kodrič, zadnji teden je tukaj treniral še najboljši madžarski igralec Henrik Toth. Treninge je vodil domači trener Denis Pešehonov, ki bo četverico nastopajočih spremljal tudi v Mersinu. In kakšna so pričakovanja? »Možnosti so, Maja ima pri posameznicah kot nosilka dobre možnosti, tudi Iztok je med nosilci, težko bo, a skrita želja ostaja medalja. Moška dvojica Horvat/Utroša lahko pride daleč, čeprav nista rangirana, ampak vse je odvisno od žreba,« je dejal lendavski trener, ki se, kot pravi, ima za četrtega od skupno petih – ki bodo predstavljali slovenski badminton.

Se obeta medalja?

Za Utrošo so igre v Turčiji nekakšen vrhunec letošnje sezone, čeprav ga avgusta čaka še Svetovno prvenstvo na Kitajskem. O svojih pričakovanjih in možnostih med posamezniki razmišlja takole:»V najslabšem primeru bom 5. do 8. nosilec. Kolikor vem, sta po državah lahko pred mano na lestvici dva Francoza in en Španec. Ne poznam pa še sistema postavitve, ali bo to kakšna njihova postavitev, morda bo štela svetovna lestvica. Mislim pa, da imam dobro možnost za medaljo, glede na omenjene tri, če bom res dobro odigral, lahko premagam v bistvu vsakega.« Kar zadeva dvojice, pa bo zelo pomemben žreb:»V dvojicah z Miho nimava rankinga, nobenega praktično, tako da bo vse odvisno od žreba. Toda lahko presenetiva vsakega, saj Miha še vedno dobro igra, vseskozi trenira, je fizično pripravljen, takšen je že po naravi. Če nama bo naklonjen še žreb – sploh če v začetnih kolih dobiva slabše nasprotnike, da popusti napetost, da bova bolj sproščeno igrala – je lahko v igri tudi medalja.«

Miha Horvat bo zaigral le v moških dvojicah, tako kot njegov soigralec, poudarja srečo pri žrebu. »Z Iztokom potujeva v Turčijo kot aktualna državna prvaka v dvojicah. Menim, da glede na konkurenco imava dobre možnosti za preboj v samo končnico tekmovanja. Marsikaj pa bo seveda odvisno od žreba in dnevne pripravljenosti. Želja je seveda kolajna,« je dejal naš najizkušenejši igralec, ki v klubu ohranja rekord v državnih naslovih (6).

Tvrdyjeva favoritka

Tudi Maja Tvrdy velja za favoritko za kolajne med posameznicami, pred kratkim je dejala, da na Sredozemske igre odhaja z optimizmom, predvsem zaradi zmage na MP Brazilije. Njen cilj je medalja, se pa hkrati zaveda, da je cilj visok. Nika Koncut na letošnjih tekmovanjih ni igrala veliko posamičnih tekem, zato stavi bolj na igro dvojic s Tvrdyjevo, vendar o uvrstitvi težko govori, saj še ne pozna konkurence na igrah.

Letos bo na Sredozemskih igrah, ki se zgodijo vsake štiri leta, sodelovalo 24 držav iz Afrike, Azije in Evrope, sodelujoči se bodo pomerili v 27 različnih športih. Za razliko od zadnjih iger v Pescari (ITA), so se letošnjim, 17. igram po vrsti, kot novi športi pridružili še lokostrelstvo, badminton in tekvando. Tekmovanje v badmintonu se bo odvilo v konkurenci moški in ženske posamezno ter dvojice.