Press "Enter" to skip to content

Denis Pešehonov – od vrhunskega igralca do selektorja

Denis Pešehonov je v Slovenijo prišel pred skoraj 20 leti za očetom Nikolajem, odličnim ruskim trenerjem in nekdanjim selektorjem, ki je takrat že vodil ljubljanski badmintonski klub. Ni vedel, da bo kmalu stopal po očetovih stopinjah, saj je imel za sabo številne uspehe; bil je namreč mladinski državni prvak tedanje Sovjetske zveze v moških in mešanih dvojicah, kasneje se je dvakrat okitil z naslovom članskega državnega prvaka Slovenije v moških dvojicah.

V Lendavi že pred 14 leti

Leta 1998 se je ponudila priložnost za sodelovanje s klubom v Lendavi. Čeprav je sprva mislil, da bo kot trener ostal le za kratek čas – v Ukrajini je opravljal izpite na športni fakulteti, hkrati pa so mu nagajale težave z vizumom – je v omenjenem kraju ostal še naslednjih deset let. Vmes je »postal« Slovenec, ki je svojo začetno strogost ter nauke ruske trenerske šole, s katero si je recimo zamudnik na trening »prislužil« zajetno število skokov s kolebnico, z leti nekoliko omilil.

Po desetih letih načrtnega in strokovnega dela je Lendavo za nekaj let zamenjal s prestolnico, kamor ga je vodila nova klubska pogodba. Hkrati je postal tudi selektor slovenskih reprezentanc, v čemer pa ne vidi nekega velikega zadoščenja. V Rusiji je selektor pravi vodja, kar pove in naredi, se spoštuje – v Sloveniji pač ni tako.

 Z mislimi že v Riu

Kot trener se lahko Denis pohvali, da je kar nekaj igralcev badmintona popeljal do naslova državnih prvakov in jih vzgojil v vrhunske športnike. Eden od teh je Iztok Utroša, s katerim se po ponovni vrnitvi v lendavski klub že intenzivno pripravljata na uvrstitev na olimpijske igre v Riu de Janeiru. To je tudi eden od razlogov za vrnitev v Lendavo, tako Denis, saj so razmere v klubu in nasploh v tem kraju najboljše za dosego omenjenega cilja. Slovenija bi tako čez štiri leta lahko prvič imela moškega predstavnika na OI; doslej je to uspelo Maji Pohar in Maji Tvrdy.

Velika badmintonska družina

Kako zelo je družina Pešehonov povezana z badmintonom, priča ne samo Denisov oče Nikolaj (ki je na nedavne olimpijske igre popeljal našo najboljšo igralko Majo Tvrdy), tudi mama je bila uspešna badmintonistka. In da bo krog sklenjen, je tudi Denisova izbranka doma v tem športu. Natalija svoje znanje in izkušnje – nastopala je za rusko reprezentanco – trenutno unovčuje v zagrebškem klubu, kjer med drugim sodeluje z najboljšima hrvaškima igralcema badmintona. Če bo po njuni poti stopal tudi sin Nikita, bo pokazal čas, a tudi če bo igral na violino, ne bo nič hudega, sta enotna Denis in Natalija.

-mb-