Press "Enter" to skip to content

Badmintonist Utroša cilja na olimpijske igre v Braziliji

»Moja pot na olimpijske igre Rio de Janeiro 2016« je velikopotezni načrt slovenskega reprezentanta Iztoka Utroše, člana BK Mladost Lendava, ki ga je predstavil na današnji novinarski konferenci. Kot je dejal, je njegov prvi cilj uvrstitev in uspešen nastop na svetovnem prvenstvu posameznikov v badmintonu, ki bo prihodnje leto na Kitajskem. Ravno v tekmovalni sezoni 2012/2013 pa je v svoji karieri obrnil nov list na svoji športni poti. Iz Ljubljane se je preselil v Lendavo, kjer ponovno trenira v svojem matičnem klubu pod vodstvom novega klubskega trenerja Denisa Pešehonova. Utroša se lahko pohvali z nekaj odmevnimi rezultati na mednarodnih turnirjih za svetovno jakostno lestvico. Tako se je uvrstil v četrtfinale Slovenija international, polfinale dvojic na mednarodnem prvenstvu Madžarske, polfinale mednarodnega prvenstva Peruja, polfinale mednarodnega prvenstva Litve in finale mednarodnega prvenstva Romunije, zmagal pa je na nedavnem mednarodnem prvenstvu Slovaške. Prvič pa se mu je uspelo uvrstiti tudi med prvih sto badmintonistov na svetu. Ob športni dejavnosti je tudi uspešen študent 3. letnika Organizacija in menedžment socialnih dejavnosti na Doba fakulteti v Mariboru.

»S trenerjem in klubom smo izdelali načrt za ciklus do olimpijskih iger, ki bodo 2016 v Rio de Janeiru. Moj največji cilj je, da se kot prvi športnik iz občine Lendava uvrstim na olimpijske igre. Do takrat bom, v skladu s finančnimi zmožnostmi, nastopal ne mednarodnih turnirjih v Evropi in drugje. Štiriletni načrt sestavljajo štirje letni načrti, ki se bodo sproti spreminjali v skladu z mojimi rezultati in finančnimi možnostmi. Treniram trikrat dnevno, od tega je en trening praviloma kondicijski. V tekmovalni sezoni 2012/13 nastopam za klub Üzwil v švicarski badmintonski ligi, v načrtu pa imam udeležbo na 12 mednarodnih turnirjih,« je izpostavil obetajoči badmintonist Iztok Utroša.

Ob tej priložnosti je predsednik Bojan Sekereš predstavil cilje kluba, ki si prizadeva razširiti bazo mladih igralcev in nadaljevati z uspešnimi nastopi v članski konkurenci. V ta namen bodo v veliki telovadnici DOŠ I Lendava že v petek ob 18. uri pripravili festival badmintona. Potekal bo v okviru akcije »Slovenija igra badminton«, ki sta jo finančno podprla športno ministrstvo in Fundacija za šport Slovenije. V ekshibicijski tekmi se bo Iztok Utroša pomeril z najboljšim hrvaškim igralcem Zvonimirjem Đurkinjakom iz Zagreba, dvojica Miha Horvat-Iztok Utroša pa s Hrvatoma Đurkinjakom in Hölblingom. Ker je igranje badmintona namenjeno javnosti, se bo možno tudi poskusno testno preizkusiti v tem športu.